AJAX MOET GRAHAM POTTER BIJ AANSTELLING HERENIGEN MET DENIZ UNDAV

Ajax is in zijn zoektocht naar een trainer voor volgend seizoen uitgekomen bij Graham Potter. De komst van de 48-jarige oefenmeester is allerminst zeker, maar dinsdag brachten Engelse media naar buiten dat de geschorste algemeen directeur Alex Kroes bij zijn mogelijke terugkeer hem direct zou willen presenteren. Indien het zo ver komt, lijkt de volgende stap bij Ajax voor de bestuurder het aantrekken van een oude bekende van Potter in de persoon van Deniz Undav, die dit seizoen voor VfB Stuttgart uitkomt.

Na een lange zoektocht lijkt er witte rook in aantocht bij Ajax. De afgelopen periode passeerden meerdere namen de revue voor de opvolging van John van ‘t Schip als hoofdtrainer in de Johan Cruijff ArenA.

Cristian Willaert meldde woensdagavond bij ESPN Vandaag dat de Amsterdammers nu dicht bij de komst van Potter zijn.

“Ajax zou zeer serieus in gesprek zijn met Potter. Sterker nog, hij zou vandaag of morgen zelfs al in Amsterdam zijn”, aldus Willaert.

Lees ook:

Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie

Potter was tussen 1992 en 2005 actief als voetballer, waarna hij in januari 2011 aan zijn eerste trainersklus begon bij het Zweedse Östersund. Na liefst zevenenhalf jaar keerde hij terug in de Engelse voetbalpiramide bij Swansea City, waar hij na één seizoen alweer vertrok om bij Brighton & Hove Albion aan de slag te gaan. Potter coachte the Seagulls tot september 2022, alvorens hij aan de slag ging bij Chelsea. Dit avontuur ging uit als een nachtkaars. De Engelsman werd ontslagen in april 2023 en is sindsdien clubloos.

Ajax moet Graham Potter herenigen met Deniz Undav

Tijdens zijn inmiddels dertien jaar durende trainersloopbaan had Potter vele spelers onder zijn hoede, waarvan een groot aantal nu in de Europese top actief zijn. Zo had de oefenmeester onder meer Leandro Trossard (Arsenal), Yves Bissouma (Tottenham Hotspur) en Alexis Mac Allister (Liverpool) onder zijn hoede bij Brighton. Potter was ook de coach die Undav voor elf miljoen euro naar de Premier League haalde en hij nog tot medio 2026 onder contract staat.

Lees ook:

Slot kan bij aartsrivaal ideale concurrent voor Van Dijk meenemen naar Liverpool

Volgens de data van SciSports zou Ajax er goed aan doen om Undav aan te trekken. De Duits international heeft volgens de Career Advice Tool van het data-analysebureau een Club Fit van 88 met Ajax, waarbij hij met name perfect past binnen de speelstijl van de Amsterdammers en daarnaast ook de kwaliteiten heeft om een basisplaats te veroveren ten koste van de huidige spitsen van Ajax: Brian Brobbey en Chuba Akpom.

Career Advice Tool van SciSports

TeamCompetitieClub FitOntwikkelingSpeeltijdSpeelstijlFormatie
AjaxEredivisie88***************
UITGELICHT

Career Advice Tool

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Undav is volgens de data enigszins te vergelijken met Brobbey en Akpom, daar alle drie de spitsen vooral getypeerd worden als Poacher. Laatstgenoemde aanvaller kan bijna alleen gebruikt worden in deze speelstijl, terwijl Brobbey ook nog als Mobile Striker uit de voeten kan. Met Undav haalt Ajax een veelzijdigere spits in huis, die ook nog als Shadow Striker en eventueel als Target Man ingezet kan worden.

Deniz Undav
2023/2024 | Bundesliga (DEU)
Centre forward (1539 Minutes played)
95% ShadowStrikerTarget ManPoacherMobileStrikerPressingForward
Brian Brobbey
2023/2024 | Eredivisie (NLD)
Centre forward (2191 Minutes played)
99% ShadowStrikerTarget ManPoacherMobileStrikerPressingForward

Undav gooit hoge ogen in de Bundesliga

In januari 2022 werd Undav door Brighton voor zeven miljoen euro overgenomen van Union Sint-Gillis, dat hem direct weer terughuurde tot het einde van dat seizoen. Na het seizoen 2022/23, waarin de spits nog vier duels (één doelpunt) speelde onder Potter, vertrok hij op huurbasis naar Stuttgart. Indien Ajax over wil gaan tot actie voor Undav, zijn de Duitsers ook direct de grootste concurrent, aangezien zij een optie tot koop hebben bedongen in de huurovereenkomst met Brighton.

Stuttgart kan Undav voor maximaal vijftien miljoen euro definitief overnemen, maar als de club zich weet te kwalificeren voor de Champions League moet er liefst twintig miljoen euro betaald worden. Het is niet onwaarschijnlijk dat Stuttgart overweegt om dergelijke bedragen neer te leggen voor Undav, die de pannen van het dak speelt in Duitsland. In 29 wedstrijden was hij al goed 18 doelpunten en 9 assists, waarmee hij volgens de data van SciSports de beste spits van de Bundesliga is.

-+ Deniz Undav Name here age and club here

2024-04-25T12:44:31Z dg43tfdfdgfd